top of page

Работна група MUN на конференция в Женева / Швейцария

Ние, учениците от проектна група MUN на Немско училище София, пътувахме между 11 и 16 май за нашата втора международна конференция, United Ambassadors Model United Nation Conference Geneva, която се проведе в Женева.


Първия ден разгледахме града и се настанихме в резервирания за нас хотел, където щеше да се проведе също така голяма част от конференцията.

Откриването на самата конференция беше на 12 май в „Palais des Nations“, двореца на нациите и седалище на Обществото на народите в Европа. Да участваш в конференция, провеждаща се на такова място, повиши още веднъж респекта у нас към това мероприятие и ни мотивира допълнително да приемем сериозно конференцията и да използваме шансовете, които тя ни предоставя. Последващите два дни бяха заети с дебатиране и аргументиране на различни теми от гледната точка на различните държави. В различни комитети говорихме за помощта за бежанците, промяната на климата, правата на жените и защитата на гражданите и децата във военните области, винаги с цел да изработим заедно резолюция, с която всички делегати са съгласни. Така се научихме да бъдем критични с такива теми, да вземаме под внимание другите хора и тяхното мнение и преди всичко да намираме баланс между правенето на компромиси и налагането на собственото мнение.


През тези дни получихме и възможността да обменим опит с хора от цял свят както за  политическите теми, така и за лични контакти. Така например срещнахме студенти от много части на Южна Америка, от Израел и Палестина, от ОАЕ или Кувейт. Ние, европейците, бяхме малцинство.

Заключителното тържество се отпразнува там, където беше започнало всичко – в двореца на нациите. Четирима от нашите делегати бяха отличени за техните „Position papers“ или изключителната им работа в комитетите. Освен това ние бяхме отличени с награда като „отлична делегация“. След като толкова се зарадвахме на отделните награди на нашите приятели, радостта от това да бъдем отличени цялостно като група беше огромна и ние ликувахме. Но не само ние бяхме освободени и спокойни. На заключителното тържество - след отчасти скованите, сериозни и интензивни дни на конференцията - настроението беше радостно, спокойно, непринудено и отпуснато.


Престоят ни в Женева завърши уютно с последния, за щастие, много слънчев ден.


Бяхме много впечатлени от международното присъствие, което срещнахме на една конференция в един сравнително малък град като Женева. Някои делегации бяха предприели еднодневно или по-дълго пътуване за това мероприятие. Културните различия, които се появиха поради международния характер, бяха повече възможност да опознаем други култури, отколкото пречка. Освен това имахме възможността да разгледаме/ се докоснем до? един много хубав град, което беше богат опит, точно толкова колкото конференцията сама по себе си. Също по време на пътуването израснахме много като група. Много сме благодарни за предоставаната ни възможност да пътуваме до Женева. Изказваме изключителна благодарност на към училището и Сдружението. Много благодарим!

Работна група „Model United Nations“ в Нюрнберг
bottom of page