Актуално 2017/2018

„Back to School“- посещение от Брюксел

В понеделник, 4.6.18 г., в рамките на програмата за избор на специалност и професия, Немско училище София имаше посещение от ЕК от Брюксел!

Г-жа Румяна Иванова, асистент в Европейския съвет за научни изследвания, агенция на Европейската комисия, презентира пред ученици от 9. до 11. клас автобиографията си, работното си място, както и кариерни възможности и възможности за социален ангажимент, които се предлагат от ЕК. 
Защо точно при нас? Г-жа Иванова е работила от 2011 до 2013 г. в НУ София като начален учител и асистент на училищното ръководство и се върна на мястото, където е "оставила сърцето си" (цитат, г-жа Ивaнова), за да разкаже за работата си в Брюксел в рамките на програмата на ЕС „Back to School“.
Така публиката първо научи повече за г-жа Иванова - от завършването на Първа езикова гимназия във Варна и следването в специалност "Германистика" в Софийския университет до работата ѝ в ЕС.
Нашата гостенка разказа за задачите на Европейския съвет за научни изследвания, който подкрепя европейски научно-изследователски проекти, за хората от различен произход, които работят там и за положителните и не толкова положителни страни на работата си.
Накрая г-жа Иванова презентира възможностите за кариера, които предлага ЕС, как младежи и студенти могат да се ангажират като доброволци в социални проекти в цяла Европа чрез  „EU-European Voluntary Service“ или „EU-European Solidary Corps“ и как може да се участва в младежки обменни програми на Еразъм към ЕС.
С препратка към представителствата на ЕС в България и викторина за ЕС завърши двучасовото мероприятие, по време на което публиката задаваше въпроси.

Сърдечно благодарим на нашата бивша колежка за този обзор на работата на една институция на ЕС и за многото различни възможности, които ЕС предлага на гражданите си.

Презентацията на г-жа Иванова ще намерите тук.