Учебна година 2010/2011

Летен празник на предучилището

Под лъчите на греещото слънце днес се проведе летния празник на предучилището. Децата пяха, танцуваха и рецитириха и победиха с много музика дракона, който беше изял няколко принцеси.

 

Български пролетни празници

 

Няколко дни преди Великден се проведе конкурс-рецитал на тема „Български пролетни празници” за учениците от първи клас. Конкурсът се провежда за трета поредна година и стана вече традиционен за нашето училище, но този път бяхме особено щастливи, защото имахме скъпи гости – първокласници от училище „Луи Брайл”.

Нашите най-малките ученици рецитираха любимите си стихотворения за Цветница, Великден и Гергьовден.

Гостите, с красиви корони на главите си, изпълниха стихове за пролетните цветя.

 

Посещение в Българския парламент

 

Ние, деветокласниците, тъкмо минахме в часовете по социология политическата система на Германия. По идея на г-н Бюргер решихме да се запознаем и с българската политическа система и затова организирахме посещение в Парламента на Република България. Речено, сторено…имахме уговорка за понеделник, 21 март 2011, от 10ч. Още, когато тръгнахме бяхме много развълнувани, защото не знаехме какво ни очаква. Точно в 10ч. бяхме там и влязохме през задния вход. Първо преминахме през проверка, точно както на летището. След това ни посрещна една мила дама, която бе нашият гид в Парламента.

Тя ни запозна с историята и ни разведе из цялата сграда, из кулоарите, кабинетите, заседателната зала, до „East Hall“, „West Hall", до пленарната зала, там, където се провеждат заседанията. Там, където политиците заседават, обсъждат важни неща и гласуват за тях. Успяхме да седнем на местата на депутатите и имахме възможност да задаваме въпроси на придружителката ни.

След приключване на посещението ни на съвместния обяд в "Supastar" хапнахме топла супа, обсъдихме и обменихме мнение за това, което ни е направило впечатление в Парламента. Това беше ново и много интересно изживяване за нас.

 

Педагогически съвет в София

 

В края на март в НУ София се проведе тазгодишното заседание на Педагогическия съвет. Всички директори на Немски училища в Централна и Източна Европа от Будапеща, Загреб, Белград, Варшава, Братислава, Киев, Прага, Тбилиси, и естествено София, присъстваха. Отговотното лице за региона от Централата по училищно дело в чужбина, г-жа Кох, която пребивава в Солун, също се присъедини към групата.

Сред темите на тридневното заседание бяха особеностите на училищата на място, програмата за преквалификация за следващата учебна година и конференцията на директорите.

Програмата приключи с тур из Стара София. Гостите бяха очаровани от интересната история и култура на града и най-вече от българската гостоприемност и добра кухня.

 

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

 

На 19 май в Немско училище София се проведе Празник на буквите – най-вълнуващият и радостен празник за всички ученици в първи клас.

Под ръководството на своите преподаватели първокласниците представиха разнообразна програма. Показаха завидни актьорски умения. С много настроение пяха немски и български песни, танцуваха менует и ръченица, рецитираха забавни стихчета.

Всеки ученик получи „златен ключ”, прочете народната мъдрост, написана върху него, и премина в „Страната на знанието”. Всички заявиха гордо „Ние вече сме грамотни”!

Директорът на училището г-н Велнер поздрави учениците и им подари немски и български книги и благодари на учителите за добре свършената работа.

Тържеството приключи с „тортено” парти, организирано от родителите.

 

КОНКУРС ПО РЕЦИТИРАНЕ

 

На 5 май 2011г. по традиция се проведе нашият конкурс по рецитиране. Целта бе да се изберат най-добрите изпълнители от предучилището до 7-ми клас. Рецитираха се стихове и се представиха малки сценки. Всички участници и гости от публиката се забавляваха много.

Журито беше съставено от двама представители на родителите – г-жа Щрабел и г-н Маркус, двама представители на учениците – Елена от 7 клас и Кристиян от 9 клас и двама преподаватели от училището – г-жа Грезе и г-жа Помпьоз.

Оценяваше се увереността, темпото и артистичните умения. Имаше и специални награди за лично творчество.

Прекарахме един много приятен предиобед, за което изразяваме сърдечни благодарности на всички участници.

 

Семинар  ”Филисофски разговори с деца”

 

Голям интерес предизвика темата на третия семинар: Водене на философски разговори с деца. В оживена дискусия колегите обмениха идеи затова как чрез създаване на уютна атмосфера, спазване на съответни правила и подбор на интересни теми у учениците се изгражда култура за водене на разговор.

Особено важен бе въпросът как при разговорите с деца се прави преходът от ежедневните теми към философските разговори и как децата се учат да разсъждават върху причини и следствия.

Още веднъж искаме да изкажем нашата благодарност към госпожа Росица Василева-Сърчалиева за професионално поднесените и вдъхновяващи семинари. Извор на вдъхновение за нас са не само нейната компетентност, но и нейната топлина и сърдечност.

 

Семинар Учене по станции

 

Сред водещите принципи на Немско Училище София са залегнали развитието на цялостната култура на учене и възпитанието в учене през целия живот. Затова подробно се занимахме с темата Учене по станции. Разгледахме детайлно различни аспекти на тази учебна форма: Как се организира ученето по станции? Какви правила трябва да се спазват? В какво се изразява ролята на учителя по време на тези ученби фази? Тези и други важни въпроси бяха разгледани въз основа на практически примери и симулации.

Положителният опит, който ние, учителите, придобихме по време на семинара, ни окуражи да изпробваме и с нашите най-малки ученици различни отворени форми на обучение.

 

UNITED BUDDY BEARS

 

United Buddy Bears вече са в София и призовават към толерантност, разбиартелство между народите, културите и религиите. Ние от работната група по испански бяхме при мечките на площад Света Неделя и се възхитихме на немската, българската, испанската мечка, на мечките от испаноговорящите страни на Латинска Америка, както и на всички останали 120 мечока.

 

Акция на 1 "б" клас  за засаждане на дърво

 

По повод на годината на дървото, на 23.03.2011г. 1 "б" клас посади липово дърво насред зелените площи в двора на Немско училище София. Децата наблюдаваха с голям интерес, как училищния домакин изкопа дупка в тревата и засади все още младото дръвче. С въодушевление те помогнаха при смесването на торта с пръстта и отъпкването на почвата след това. Накрая децата на няколко пъти напълниха с вода своите бутилки, за да полеят обилно дръвчето.

За да разберат децата, кои продукти произлизат от липата, след това те почустваха и се насладиха на аромата на липовия чай и имаха възможност да опитат вкусен мед от липови цветове.

 

Проект: "Да почетем на първокласниците"

 

От м. февруари в Немско Училище София се провежда нова инициатива: да почетем на първокласниците. Един път месечно някой от родителите, говорещи немски език, ни е на гости и ни прочита детска книжка. Настаняваме се удобно в училищната библиотека или в класната стая и слушаме внимателно какво се случва в историите. Разглеждаме картинките и можем да задаваме различни въпроси.

Изключително благодарни сме на всички родители, които подкрепят този проект. Така се опознаваме по-добре, слушаме немски език от повече хора и добиваме още по-голямо желание за четене.

Поднасяме нашите специални благодарности на майките и бащите, които бяха наши настойници по четене през тази година: госпожа Рорбах, госпожа Шиникова, госпожа Биери, господин Андреев, госпожа Москова, госпожа Андреева, госпожа Дерменджиевa,господин Михов,госпожа и господин Щроменгер.

 

Междукултурна среща "Кукери"

 

На 27. февруари се проведе третата междукултурна среща, посветена на българския обичай кукери. Тази традиция може да бъде сравнена с немския карнавал. Празникът на кукерите се провежда в дните преди началото на великденския пост.
Кукери се наричат мъжете, които през тези дни танцуват по улиците на градовете и селата. Всеки от тях носи маска. Тези маски са доста страшни и се отличават една от друга.

Празникът бе открит от трима ученика от седми клас, които бяха преоблечени като кукери – със страховити костюми и маски.  Техният всяващ страх танц потопи всички гости в тайнствената атмосфера на този ритуал. Ученици от пети клас направиха пауър пойнт - презентация на древната традиция. От само себе си се разбира, че след това всички деца пожелаха да изработят маски на кукери. Това стана под професионалното ръководство на г-жа Ива Димитрова, майка на дете от нашето предучилище и преподавател в Художествената Академия, и нейните студенти. Маските, изработени от кожа и украсени с пера, цветни мъниста и вълнени конци, бяха неповторими. Особено внушително бе проведеното след това по улиците на квартал „Изгрев” шествие. С внушаващите страх и ужас маски и с много шум участниците се опитаха да изплашат и прогонят завинаги злите сили. Накрая всички гости се подкрепиха с традиционните за Сирни Заговезни баница и халва.

Благодарим сърдечно на всички родители, учители и ученици, които допринесоха за празничното настроение. Специални благодарности отправяме към детския фолклорен състав към читалище „Н. Хайтов” за прекрасните му изпълнения.

 

Семинар "Изучаване на немски език чрез движение, музика и песни"

 

Под това мото на 17.02.2011 се състоя първият от поредицата семинари със заглавие „Подпомагане на изучаването на немски език в предучилищните класове” с водещ г-жа Росица Василева-Сърчелиева. Г-жа Василева от Нов Български университет се оповава на дългогодишния си опит като преподавател в предучилищните класове и основното училище. Тя също така е опитен обучител на учители по немски език, езиков треньор в Гъоте Институт София и автор на учебници.

По време на семинара бяха обсъдени методически принципи в интердисциплинарния учебен час.  Участниците, колеги от Предучилището и Основното училище, влязоха в ролята на ученици и преживяха учебния процес по различен начин чрез движение, песни и игри, обмениха идеи и се сдобиха с нови впечатления, които да приложат на практика.

С много умение и в приятна атмосфера по време на три часовия семинар лекторката успя да ни запознае с темата "Учене с всички сетива".Всички участници се забавляваха и очакват с нетърпение следващите  срещи през април.

 

Състезанието на NATIONAL GEOGRAPHIC WISSEN  в Немско училище София

 

На тези и още много трудни въпроси трябваше да отговорят нашите ученици, които участваха в конкурса NATIONAL GEOGRAPHIC, провел се и в нашето училище.

В този конкурс могат да участват всички ученици от немски училища в чужбина на възраст от 12 до 16 години. Провежда се на четири етапа на различни равнища: 1. клас, 2. училище, 3.  провинция, 4. страна.

Въпросите, разработени от  екипа на NATIONAL GEOGRAPHIC WISSEN, обхващат географски познания в най-широк смисъл. Не са свързани с определен учебен план, от участниците се очаква да покажат значително по-големи познания от тези, които са предмет на на преподаване в часовете. Учениците от 6 до 9 клас отговориха на отчасти много трудните въпроси в определено време под надзора на г-н Матиас Бюргер. Победителят на училището за тази година е Бенямин Лаубшер от 8 клас, той ще участва в третия етап на конкурса. Като награда за успешното участие в конкурса победителите по класове получиха от директора на училището г-н Велнер грамоти.

Победителите по класове: Фридрих К и Ана Мария В  (6. клас), Давид С. (7. клас), Бенямин Л. (8. клас) и Алексанър Г. (9. клас)

 

Младежта музицира 2011

 

Това музикално състезание се провежда за трета година в София. Общо 12 ученици на възраст от 8 до 18 години от Немско Училище София се записаха за участие.

На заключителния концерт на 9 февруари в читалище „Андрей Стоянов”, г-н Матиас Хьопфнер, посланик на Германия и патрон на състезанието раздаде грамоти и малки награди на всички заслужили.

Участниците от нашето училище бяха:                                                                                    

Борис Беев, соло пиано

Елена Далова, соло пиано

Хана Димитрова, соло пиано

Велина Георгиева, соло и дуо пиано

Лора Найденова,  соло и дуо пиано

Кристиян Щерк, барабани

Мария Велева, соло пиано

Журито беше представено от:

Ани Цанева и Герхард Израел от Немска Гимназия „Гълъбов”

Катрин Трохе, Маргарита Боу Гросе и Ернст-В. Велнер от Немско Училище София.

Всички ученици получиха награда, от Немско Училище с препоръка за участие в следващия кръг са: Кристиян Щерк и Елена Далова. Двамата са поканени за участие в състезанието във Варшава в края на месец март и ще представят София.

Поздравяваме всички музиканти и им пожелаваме успех!

 

1, 2 или 3

 

Рано сутринта на 27-ми януари се срещнахме на летището /Тина, Адриан, Жан и Брита Кол, като придружителка/, радостно възбудени преди полета за телевизия ZDF. След няколко часа закъснение, пренасочване към нов полет, междинно кацане във Виена и още едно закъснение и последващо пренасочване към нов полет най-сетне пристигнахме в Мюнхен и бяхме откарани в студиото в Унтерфьоринг.

Шофьорът, който беше дошъл да ни посрещне беше прекарал дълги часове в чакане.

След като обядвахме в столовата на ZDF започнахме полека да се потапяме в телевизионната атмосфера. Зрителите и кандидатите на заснетото преди обяд на същия ден предаване, струяха радостно приказвайки навътре. След известно време ни посрещнаха и всеки един от трите отбора беше придружен до неговите съблекални. На вратата имаше табелка: „Интернационален ZDF-отбор”. Вътре имаше напитки, сладки, бели маратонки в различни размери и традиционните червени тениски на ZDF на международните отбори, които вече носеха отпечатани нашите имена. Тъй като децата вече бяха много изморени от пътуването се изтегнахме на дивана и се освежихме в банята.

Много бързо обаче ни изпратиха в гримьорната. Там ни очакваше професионален гримьор и доката той подготвяше любимата прическа на децата, се запознахме и с другите два отбора от Германия и от Австрия.

Най-накрая започнаха и пробите в студиото: кой къде трябва да стои, как преминава викторината и т.н.

Малко преди началото на записа,  водещият Елтън ни разкри темата на предаването: „Известни животни”. Децата видимо се зарадваха, още повече след като беше съобщено, че сред гостите в студиото ще има и едно истинско куче.

Колкото до въпросите няма да ви кажа нищо, освен че:

 

Отборът на България спечели! С огромна разлика!

И така със спечелената от нас и направена от кубчета Лего купа „Piet Flosse” /талисман на предаването/,  излетяхме обратно за София. Естествено наградата ще намери достойно място в нашето училище.

 

Инициатива "Междукултурна среща в НУС"

Германия за един следобяд?

Без съмнение за това помогна много въвеждащият филм, който бе заснет от един баща през миналата седмица. В него между другото много ученици от НУС разказват за техните представи за Германия, за техните любими места и любими ястия. Най-често назовавани от интервюираните бяха Берлин, Мюнхен, Лайпциг, Балтийско море, зелени градове, много паркове, както и къри-вурст, картофена салата, берлинер /типичните понички/.

Много неща от гореизброените бяха представени в този следобед: едно пътешествие през Германия във формата на игра, отгатване на немски градове, преведеният на български тест, който се полага преди придобиване на немско гражданство за проверка на „знанията за Германия”, запознаване с немски поети и мислители и кулинарни произведения като лучник, пълнозърнест хляб, картофени кнедли и салата, брецели, наденички, кисело зеле и шпецле и разбира се немска наливна бира!

Прозвучаха немски песни - "Forelle" в Шубертова, Моцартова и Вагнерска вариация, а също и "Die Gedanken sind frei" и  "Der Mond ist aufgegangen", народни песни изпълнени от учителския хор на училището.

Имаше хубаво настроение – немският следобед беше добре посетен.

 

Инициатива "Междукултурна среща"

 

България І

Нашата първа среща се състоя на 12.12.2010, домакин беше България. Под мотото „Коледа в България” бяха представени местните обичаи. На различни „спирки”, до които гостите бяха отвеждани със звън от камбанка, бяха представени български ръчни произведения: пожелания върху картички, сурвачки, рисунки върху глина, текстилни изработки, печива и български песни и танци. В средата на залата се намираше богато отрупаната с типични ястия маса: хляб, подправки, баница, тиквеник, гювеч, сърми със зелеви листа и много други.

Благодарим на всички за прекраснато и интересно представяне!

През месец февруари ще се състои още един български следобед, планира се темата да е „Кукери”.

 

Ски-седмица

 

Вън от града и хайде на пистите!

Като допълнения към спортната програма на нашето училище и тази година предлагаме на учениците една ски-седмица. За нас е важно не само само да спортуваме, но и да се учим, да си помагаме, да играем, да преживяваме и да постигаме набелязаните цели заедно.

Сияещо слънце очакваше още от първия ден децата на Витоша и на Боровец. Под професионално ръководство учениците се учат да се возят на влек, да държат щеки, да правят завои и да спират, както и да подобряват техниката си за каране на ски. След предварителната добра организация децата се разпределят според уменията си в различни малки групи. Този път началното училище е на Витоша, 1-ви и 2-ри клас на Офелиите, а 3-ти и 4-ти клас на Ветровала. Учениците от 5-ти до 9-ти клас карат на скипистите в Боровец.

И децата от предучилището са горе в планината. Обуват ските, подпират се на щеките, движат се бавно на хлъзгава настилка, правят първите завои ... и често падат и се изправят! С много търпение ски-учителите се упражняват с 5-6 годишните! Но и в тази група има вече такива, които сами могат да се возят на влек и елегантно да се спускат по пистата.

До края на седмицата децата и учителите, които ги придружават ще се наслаждават на природата и чистия въздух.

 

Музикален поздрав от НУС за коледния празник на немското посолство

 

И тази година посланикът на ФРГ покани учителския и административен персонал на НУС и техните семейства на коледния празник на посолството. Много големи и малки деца очакваха нетърпеливо пристигането на Дядо Коледа.

Всяко дете беше извикано поотделно и получи от Дядо Коледа малък подарък, придружен с добри пожелания.

По този повод новосформираният хор на учителите изпя коледни песни от различни страни, а инструментален квартет от преподаватели съпроводи музикално коледните песни, които всички заедно изпяха и изпълни барокови произведения.

 

Sustainability Fair в Англо-американското училище в София

 

На 22 януари 2011 бяхме поканени от Англо-американското училище в София на панаир за рационалното използване на околната среда.

Бяха поканени и всички софийски училища, а учениците трябваше да разработят съвместно теми и решения по проблемите на околната среда от ежедневието си под мотото „Околна среда и рационалното ú използване” .

Младежи от различни училища дискутираха и събираха аргументите и тезите си на голям работен лист, който беше представен в края на предиобяда на пленума.

Работният език беше естествено английски.

Немско училище София беше представено от ученички и ученици от 8-ми и 9-ти клас под ръководството на г-н Сьорен Даутер.

 

Ден в гората

 

В предучилищната група всяка сряда се провежда ден сред природата или ден в гората. След ваканцията децата имаха желание да правят снежни човеци. Затова облякохме зимната екипировка и бързо стигнахме с метрото в парка зад стадиона. Когато вече бяхме там, осъзнахме, че снегът не е подходящ за правене на снежни човеци, защото просто не искаше да се слепи и нашите топки се разпадаха. Затова приложихме голяма доза креативност. С взета на заем лопатка, общи усилия, много търпение и сръчност най-накрая успяхме. Направихме първият снежен човек в целия парк. Децата бяха изключително горди с постигнатия резултат.

 

Коледата на мишлетата и врабчетата

 

На 14.12.2010 класове 1а и 1б отидоха заедно в гората, за да отпразнуват „Коледата на мишлетата и врабчетата”, животните на техните класове. За щастие времето беше приказно красиво, въпреки че бе ледено студено: под ярките слънчеви лъчи ние си
проправяхме път през бялата заснежена гора. Децата, разделени на малки групички, окичиха дърветата и храстите с огърлици от фъстъци, царевица, лешници и пшенични стръкове. Преди да се приберат обратно в училището, учениците от 1б клас изпяха на
съучениците си куплет от специално измислената за класа на врабчетата песничка „Ди-ви, ди-ва, коледно мишле”.

 

Коледна пекарна в Предучилището

 

На 14 и 15 декември предучилищната група се превърна в истинска коледна пекарна. Усилено се бъркаха яйца и тесто, отмерваше се брашно и се опитваше от захарта... Тестото за нашите коледни сладки от шоколад и с аромат на канела бързо стана готово.
Децата можаха да опитат сладките едва на следващия ден. Въпреки че някои от тях досега не бяха правили сладки, всички участваха
с усърдие и търпение в приготовлението им. Накрая те занесоха от готовите сладки вкъщи.

 

Акция Коледни картички

 

Нашите картички украсяват коледното дръвче в Гьотерсло.

Това беше първата идея: под мотото „всички участват” учениците ни (от основното училище до 9 клас) изработиха много уникални картички. След това училището ги разпрати по цял свят. Така тази година всеки ще получи лична, уникална колeдна картичка. Картичките представихме на родителите в презентация на коледния концерт.

 

Семинар за преподавателите на тема дислексия

 

На 4.12.2010 г. в нашето училище се проведе семинар на тема „Дислексия: подходи и техники при работа с деца с дислексия”. Семинарът беше ръководен от г-жа Даниела Бонева, лицензиран консултант-обучител по дислексия, метод Дейвис и г-жа Елена
Михова, психолог – представители на Асоциация Дислексия – България. Темата на семинара предизвика голям интерес сред преподавателите още при обявяването й и в съботния ден присъстващите запълниха всички места в компютърния кабинет.
Г-жа Бонева и г-жа Михова представиха различни теории, като по-подробно се спряха на метода „Дейвис” и как е създаден той. Запознаха ни със симптомите, с основни видове терапии и как можем да помогнем на деца-дислектици ние, учителите.
Особено внимание беше отделено на работата с родителите. Имахме възможността да се запознаем с конкретни случаи от практиката на ръководителите на семинара. Неусетно предвиденото време изтече, а въпросите, които ни вълнуваха бяха
толкова много! Благодарим на г-жа Даниела Бонева и г-жа Елена Михова и се надяваме, че съвместната ни работа ще продължи.

 

Николаус е бил в училището

 

На сутринта на 6. Декември децата от Предучилището и основното училище намериха ботушчетата си, напълнени от Николаус. Имаше нещо сладко, орехи, мандаринка и ябълка, както и чисто нов хубав молив. „Това значи ли, че пиша хубаво – или може би пиша твърде малко!?” се питаха някои от децата....
Във всеки случай радостта беше голяма, и всички деца много се гордееха със саморъчно направените ботушки – от картон и от плат,
които след обяд занесоха вкъщи.

 

Коледният базар на Немското посолство


Както и през последните години, така и тази НУ София подкрепи усилено базара и допринесе за успеха му – с ръчно изработени сувенири, с много вкусотии и културна програма. Отново много търсени бяха българските сурвачки, богато украсените дрянови клонки, с които по традиция хората си пожелават късмет и здраве за новата година. Седмици преди това в училището се носеше аромат на пуканки, портокали и сухи плодове: пак беше дошло времето на сурвачките! Големи и малки детски ръце украсяваха дряновите клонки под ръководството на колегите по български език с пъстри вълнени конци. Отново имаше и красиви керамични фигури: камбанки, чинийки и висулки за елхата от печена глина, които децата направиха и оцветиха под ръководството на г-жа Тодорова.
Много родители донесоха сладкиши и много коледни сладки, които бяха продадени на щандовете. За доброто коледно настроение се погрижиха децата на НУ София с 30-минутна програма – бяха изпълнени немски и английски коледни песни, скетч за снежния човек и авторски стихотворения, за пръв път на сцена излезе учителският хор. Традиционната коледна песен „Весела Коледа“, изпълнена от всички
участници, акомпанирана от пиано и флейта, завърши програмата.

 

Празникът на свети Мартин

 

Повече от сто деца, в компанията на родители, баби и дядовци и братя и сестрички се събраха с шарените си фенери отново на празника на свети Мартин на 11.ноември.Естествено в центъра на празника беше легендата за свети Мартин, която ни беше разказана от Лора, 4 клас. Легендата ни разказва как един войник на име Мартин яздил на коня си през една студена зимна вечер. На пътя забелязал човек, който бил облечен само в дрипи. Мартин спрял, слязъл от коня, разделил мантията си на две и дал едната половина на просяка. Когато на следващата нощ Исус се явил на Мартин, той решил да не е вече войник, а да се посвети на това да помага и подкрепя другите.Песни за есента, за есенния вятър, за падащите листа, за плодовете и животните в гората бяха изпяти от децата на
предучилището и основното училище в акомпанимент на г-жа Матеева. Децата танцуваха и рецитираха стихотворения. Благодарение и на новите ни сценични подести многобройната ни публика можеше да вижда добре изпълненията. През разнообразната програма, която беше подготвена от преподавателите и децата, ни водеха координаторката на основното училище г-жа Димитрова и Петя Петрова.Посланик Хьопфнер също дойде на празника.„Така както фенерите осветяват тъмнината, искаме да внесем светлина в света с добрите си дела” – с тези думи започна обиклката с фенерите. Десетките фенери светеха като малки звезди на земята. Пеейки песни за свети Мартин децата, преподавателите и родителите обиколиха тъмните улици. Големият огън посрещна гостите ни отново на двора.Тогава беше отворен и бюфетът: баничките, сладките, сладкишите и бисквитите, които донесоха родителите, бяха изключително вкусни. Партньорите ни от кетъринг фирмата бяха донесли топли напитки. Хубав и много приятен празник. На всички, които помогнаха, големи и малки, сърдечни благодарности!

 

1-вите класове се готвят за празника на Свети Мартин

 

Ден преди празника на Свети Мартин децата от 1а и 1б клас се срещнаха отново. В уютна и непринудена атмосфера и под съпровода на китара от страна на госпожа Трохе изпяхме песните, посветени на Свети Мартин и празника на фенерите. След това от картофи изработихме гъски. Работихме по групи и си помагахме взаимно. На всички деца им беше много приятно да майсторят заедно с приятелите си, с които се познават от предучилищния клас. На края всички бяха много горди от резултата от своята работа, както може да се види на снимките. Децата отнесоха гъските у дома, за да разкажат на своите родители историята за Свети Мартин и гъските.

 

Есенната екскурзия на Предучилищната група

 

В сряда, 20.10.2010 Предучилищната група, в унисон с темата „Плодовете през есента” направи екскурзия до едно лозе.Заедно с немската детска градина Детски оазис пътувахме до Огняново до винарна „Bessa Valley”.Преди да започнем да берем сами гроздето, ни обясниха всичко точно. Търпеливо децата си избраха най-хубавите гроздове. Преди да пристъпим към мачкането на гроздето, разгледахме машините за обработка на грозде. Естетствено, пробвахме и гроздето, дори ни позволиха да помиришем крайния продукт – виното.Мачкането на гроздето достави на децата най-голямо удоволствие. Те останаха много учудени колко много грозде е необходимо за получаванети на малко сок.

 

Преживелищните дни в НУ София

 

Проектът за преживелищно обучение е част от училищния курикулум на НУ София. Той беше въведен през 2008г. за първи път (отначало само с един клас) като допълнителна мярка към учебните часове, която да допринася за развиването на личностните и социални компетенции на нашите ученици. Това се постига чрез определени активности (най-често сред природата), които предизвикват отделния човек да разширява границите си, да уважава другите хора и природата, да се учи да овладява по-добре своите способности и емоционален свят. Важен компонент е осъзнатата рефлексия върху преживяното. Възможни активности: екипни задачи за разрешаване на проблемни ситуации, ориентиране с карта и компас, походи, въжена градина, катерене, екипни креативни задачи, дискусионни кръгове и др.С оглед целите и методите на преживелищното обучение концентрирахме проекта върху горните класове (6-9), където личностното развитие е важен процес за младежите. Освен това в тези класове преживелищното обучение би спомогнало за
укрепване и развитие на характера, на екипните умения и на способността за себеизразяване.
Акциите ще бъдат водени винаги от специалисти в тази област, на които преживелищната методика и стандартите за сигурност при outdoor-активности са добре известни.

 

Нашият малък исторически музей (6. клас)

 

Имаше малко странна, но и уникална атмосфера, каквато до сега не е имало в класната ни стая. Чувството да се пренсем в света на старите времена неше неописуемо. Това усещане беше предизивкано от асоциации, събудени от различните находки от различните периоди на историята. Най-старата ни находка беше вкаменелост на около 300-500 милиона години, донесена от Фридрих. Историята на тази вкаменелост ни заведе при бащата на Фридрих, който я намерил на експедиция
в чужбина. Най-новата ни находка беше една много стара огърлица, която Елен получила от
един приятел. Антонина донесе ръчен часовник с перли. Имаше и религиозна находка – икона
на 200 години, донесена от Анна-Мария. Много интересно беше и свидетелството за писалка на
Марко, което той има от 4 години и което за него е спомен от старата ученическа история. И
другите ученици донесоха много интересни исторически неща и така изложбата
ни се превърна в страхотно изживяване.

 

Есента дойде

 

На 21. октомври 2010 двата първи класа на НУ София се отправиха на обща разходка в парка в компанията на класните си ръководителки г-жa Димитрова и г-жа Трохе. Вече в парка, всички заедно изпяхме за начало песента „Есента дойде“. За да се опознаем
по-добре, всяко дете се представи с някакво движение. След това децата получиха задача да направят на земята дърво от събрани естествени материали. За целта бяха разделени на 5 групи. След това естествено всички заедно разгледахме и се възхитихме на готовите дървета. Тъй като времето не беше много хубаво, трябваше малко да съкратим програмата, и да се върнем по-бързо в училище.
Благодарим сърдечно и на майките, които ни придружиха, г-жа Цекова и г-жа Биери!

 

12.–14.Октомври  2010 - Посещение от Германия

 

Господин Хайнрихсен, регионален инспектор за нашето училище от Централната служба за образование в чужбина в Кьолн, посети НУ София.

В рамките на неговото първо посещение в България г-н Хайнрихсен имаше възможността да придобие представа за това, как протича развитието на училището. Той посети два учебни часа, води разговори с колегите и директора на училището, а през голямото междучасие се запозна и с повечето преподаватели и разговаря с тях.

 

Конференция на 1.10.2010: "Ние правим училище"

 

В рамките на процеса за развитие на училището в началото на учебната година се проведе конференция на преподавателите, на която беше поканена отново г-жа Кох. Вече за трети път работещата в Атина и контролираща процес а за Управление на педагогическото качество г-жа Кох от Централата за образование в чужбина посети НУ София.

Този път на дневен ред бяха: Резултатите от анкетата Seis+, разработване на силните страни и потенциалите за развитие, определяне на акцентите за развитие през учебната 2010/2011

Предварително г-жа Кох се беше запознала с резултатите от анкетата Seis+, в която взеха участие ученици, учители, родители и административни служители.

Преди обяд г-жа Кох заседава с групата за развитие и разработи кратък преглед на резултатите, който слeд това беше представен и на колегите. Това бяха:
- Социалното общуване на учениците
- Създаване и изразяване на собствено мнение: комуникация/култура на обратната връзка в училището/значимост
- Самоопределящо учене / прозрачност на постиженията
- Подготовка за професия / обмен с Германия / сътрудничество
- Качество на часовете по заместване
- Развитие на екипността при учениците / ученици и учители /учители/колегиална взаимопомощ
- Езикови курсове по двата езика

На края в групова работа колегите разработиха най-важните точки от списъка и ги представиха в пленум.
На следващия ден, в събота сутринта, групата за развитие се срещна отново с г-жа Кох, за да обобщи резултатите и да начертае акцентите за развитие на училището през новата учебна година.