top of page

Училищните екскурзии и проучвателни пътувания са училищни събития, с които си поставяме образователни и възпитателни цели извън класната стая. Фокусът е социалните компетентности на ученето и живота в група. Училищните екскурзии и пътувания допълват учебните занимания, като създават нови подходи за задълбочаване на наученото и придобиване на нови знания чрез пряко наблюдение и опит.

Училищните екскурзии дават възможност за учене или провеждане на учебни часове на различно място и предлагат възможност за разширяване на социалните умения и укрепване на общността.

Първото от двете проучвателни пътувания се провежда в 10 клас през месец юни. Това пътуване е неразделна част от концепцията “Консултиране за избор на специалност и професия” на Немско училище София и дава на учениците първи задълбочени познания за възможностите за следване в Германия. Проучвателните пътувания имат строга програма и са внимателно планирани предварително, за да дадат на учениците възможно най-много информация и възможност за проучване. Разбира се не липсва и опознаване на Германия от културна гледна точка, като на учениците се предоставя възможност за свободна програма и самостоятелни разходки  в градовете, където са отседнали.

Преживелищна педагогика и излети.JPG
2 Преживелищна педагогика излети.jpg

Извън училището

Ски седмица

Да спортуваме заедно и да се забавляваме – това е най-голямото удоволствие за всички нас. За целия екип на училището, за всички ученици „снежните” дни, които прекарват на чист планински въздух, в компанията на професионални ски учители и на прекрасно зимно време са особено важни. Ски седмицата в края на м.януари/началото на м.февруари, която е част от часовете по спорт в училище, се организира от Администрацията в сътрудничество с нашите партньори,  лицензирани туроператори, с най-малки подробности, за да могат учениците да получат най-добри условия и обучение. Учениците  от 1 до 7 клас са на Витоша, по-големите пътуват до Рила, Боровец. За учениците от 5 до 11 клас се предлага обучение и по сноуборд.

Бяла седмица Weiße Woche.JPG

Зелена седмица

В предпоследната седмица на учебната година в училище, т.нар. „Зелена седмица”, учениците от предучилищна възраст до 8. клас се наслаждават на планинската природа в околностите на София при летни температури. Ходене, яздене, ветроходство и големи приключенски турове са в програмата. Класовете от 9. до 11. си организират културна програма, напр. посещения в университети и други обществени места.

Зелена седмица gruene woche .jpg

Преживелищна педагогика

Учене чрез преживяване – приключенските дни на Немско училище София

Проектът за преживелищно обучение беше въведен през 2008г. за първи път (отначало само с един клас), като подкрепяща мярка към учебните часове, която да допринася за развиването на личностните и социални компетенции на нашите ученици. Това се постига чрез определени дейности (най-често сред природата), които предизвикват отделния човек да разширява границите си, да уважава другите хора и природата, да се учи да овладява по-добре своите способности и емоционален свят. Важен компонент е съзнателната рефлексия върху преживяното.

Ето с какво се занимаваме: екипни задачи за разрешаване на проблемни ситуации, ориентиране с карта и компас /градско рали, походи, въжена градина, катерене, екипни креативни задачи, дискусионни кръгове и др/.

Ръководител на проекта от септември 2008 до юли 2011 беше г-жа Петя Петрова.

annie-spratt-kZO9xqmO_TA-unsplash.jpg
bottom of page